Conducerea / Contact / Echipa / Editura / Fil. Craiova USR     








Totul s-a petrecut atît de repede (4)

        de Gheorghe Grigurcu

„Landa ar trebui să înlesnească naşterea unor gînduri puternice. Aici totul e dezvelit, în nuditatea sa în faţa lui Dumnezeu. Aici nu mai există necazuri domestice, nici unul din acele subterfugii graţie cărora conştiinţa se poate ascunde, şi care o împiedică să făptuiască ceva temeinic în dezordine. «Încotro să mă duc de la Duhul tău şi de la faţa ta unde să fug?» Această frază, într-adevăr, poate fi rostită aici, pe land㔠(Kierkegaard).

*

Rîsul: un cinism diluat. Cinismul: o drojdie întunecată a rîsului.

*

Durerea: limita naturală a cinismului. Durerea nu poate fi cinică.

*

A. E.: „Moft paremiologic. Să nu fugi după doi iepuri dintr-odată, ţi se recomandă. Dar cine-ţi poate garanta că dacă fugi după unul singur îl vei prinde?”.

*

Merge într-o direcţie inexistentă.

*

„Cercetătorii americani de la Universitatea din Arizona au analizat efectele telefoanelor mobile asupra omului, analizînd 65 de persoane cu vîrste cuprinse între 18 şi 35 de ani. Voluntarii au recunoscut că 90% din textele citite sunt de pe telefonul mobil sau de pe laptop, nu din cărţi, reviste sau ziare. Doctorul Madison Frazier, care a coordonat studiul, a arătat că 54% dintre voluntari aveau ochii uscaţi şi iritaţi, aveau probleme cu somnul, aveau constant dureri de cap şi sufereau de depresie. După ce au redus la mai puţin de 30 de minute timpul petrecut în faţa calculatoarelor şi cu telefoanele mobile în dreptul feţei, durerile de cap au dispărut şi migrenele s-au diminuat. Frazier susţine că afecţiunile ochilor tind să devină cronice în cazul în care timpul petrecut pe telefon depăşeşte 120 de minute pe zi şi amplifică de cele mai multe ori efectele stresului cotidian. «După cinci ani de folosire constantă a telefonului, tinerii ajung să aibă o vedere mai proastă decît a oamenilor de 65 de ani», a concluzionat Frazier” (Click, 2020).

*

Moment negru. Altădată scriai cu obşteasca cerneală. Azi scrii cu sîngele despărţirilor. Inclusiv al despărţirilor de tine însuţi.

*

Cornel Rocsin, marele prieten al adolescenţei tale, a plecat dincolo la 18 ani. Poate pentru ca – teribilă supoziţie – să nu ajungă în situaţia de-a te dezamăgi dureros mai tîrziu, aşa cum s-a întîmplat cu V. L.

*

Clipe caste, clipe echivoce, clipe luxurioase.

*

Cititori: X urmăreşte dificultăţile pe care un autor mărturiseşte prin scrisul său a le fi avut în viaţă, pentru a se consola în mod empatic. Y le urmăreşte pentru a adopta faţă de autorul în cauză o postură de superioritate.

*

„Cea mai mare carte din lume lucrată manual are 1,4 tone, e legată în pielea a 13 vaci argentiniene şi se află la Szinpetri, un sat cu mai puţin de 300 de locuitori din nordul Ungariei” (Dilema veche, 2020).

© 2007 Revista Ramuri